top of page

Hvordan bli kvitt skjeggkre?

Skjeggkre og sølvkre, har blitt en vanlig plage i norske hjem, inkludert områdene områdene vi opererer som Stavanger, Sandnes, og Haugesund. Disse insektene trives i fuktige miljøer og kan raskt bli en vedvarende kilde til frustrasjon. Denne artikkelen vil guide deg gjennom effektive metoder for å bekjempe skjeggkre, fra forebyggende tiltak til profesjonell utryddelse.

skjeggkre.jpeg

Forstå Skjeggkrens Biologi

For å effektivt bekjempe skjeggkre, er det viktig å forstå deres levemåte og biologi. Skjeggkre kan leve opptil åtte år og er kjent for sin evne til å overleve i ulike miljøer. De er nattaktive og foretrekker fuktige og mørke områder som bad, kjøkkener, kjellere og loft.

Hvordan forebygge skjeggkre?

Forebygging er nøkkelen til langvarig kontroll av skjeggkre. Her er noen tiltak du kan implementere umiddelbart:

Hold hjemmet tørt og godt ventilert

Reduser fuktigheten i hjemmet ved å bruke avfuktere og sørge for god ventilasjon. Ventilasjon anbefales å renses hvert 5 år for å ha samme gode effekt, sjekk ut siden vår om dette her. Skjeggkre elsker fuktige områder, så det er viktig å holde disse på et minimum.

Rydd og reduser rot

Skjeggkre søker tilflukt i rotete og uforstyrrede områder. Ved å holde hjemmet ryddig og fjerne gamle papirer, esker og annet rot, reduserer du deres gjemmesteder.

Tetting av sprekker og åpninger

Sørg for å tette eventuelle sprekker og åpninger i veggene, rundt vinduer og dører, og langs gulvlister. Dette hindrer skjeggkre i å komme inn i hjemmet ditt.

Bekjempelse av Skjeggkre
Når forebyggende tiltak ikke er tilstrekkelige, kan det være nødvendig å ty til mer direkte bekjempelsesmetoder.

Hvordan bruke limfeller?
Limfeller er en effektiv måte å fange og overvåke aktiviteten til skjeggkre på, men vil ikke bekjempe skejggkreen. Plasser dem i hjørner og langs veggene der skjeggkre er observert og i fuktige/varme rom.

Hva er kiselgur?
Kiselgur er et naturlig stoff som skader skjeggkrens ytre skjelett og fører til dehydrering. Dette pulveret kan strøs i områder hvor skjeggkre har blitt observert og vil da holde dem vekke her i fra, men ikke bekjempe og fjerne skjeggkreen fra boligen.

Profesjonell Skadedyrbekjempelse
Hvis skjeggkreproblemet blir for stort og du ønsker å få gjort noe med det, kan du booke opp en bekjempelse hos oss dersom du holder til i Stavanger, Sandes, Haugesund eller områdene rundt. Vi kan tilby mer målrettede og effektive behandling hvor vi bekjemper skjeggkreen med små dråper giftåte som legges rundt i boligen. 
 

Å håndtere skjeggkre kan være en utfordrende prosess, men med riktig kunnskap og verktøy kan du effektivt redusere og til slutt eliminere disse skadedyrene fra hjemmet ditt. Ved å kombinere forebyggende tiltak med effektive bekjempelsesstrategier, kan du oppnå et skjeggkrefritt hjem.

Ofte stilte spørsmål:

Hva tiltrekker skjeggkre til hjemmet mitt?
I de aller fleste tilfeller så drar en med seg hjem skjeggkre via pappesker fra alger og butikker, men også dersom man har vært en plass med skjeggkre og hatt en veske eller sekk stående på gulvet. De vil da i noen tilfeller krype oppi og bli med deg hjem før de etablerer seg der.

Er skjeggkre farlige for min helse?
Skjeggkre er ikke kjent for å være direkte farlige for menneskers helse. De bærer ikke kjente sykdommer og biter ikke mennesker. Imidlertid kan deres tilstedeværelse være en kilde til stress og angst for mange, og noen mennesker kan oppleve allergiske reaksjoner på deres ekskrementer.

Hvor raskt kan en skjeggkreinfestasjon spre seg?
Skjeggkreinfestasjoner kan spre seg raskt dersom forholdene tillater det. Disse insektene legger flere egg, og under ideelle forhold, hvor det er tilgang på næring og fuktighet, kan en liten populasjon raskt vokse til en stor infestasjon. Da er det anbefalt å ta tak i problemet fortest mulig slik at bekjempelsen ikke strekker seg ut.

Kan skjeggkre forårsake skade på eiendommen min?
Selv om skjeggkre ikke forårsaker strukturell skade som borebiller, kan de forårsake skade på bøker, tapeter, fotografier og andre papirbaserte materialer.

Hvor effektive er naturlige løsninger sammenlignet med kjemiske behandlinger?
Naturlige løsninger, som bruk av kiselgur og essensielle oljer, kan være effektive i å holde skjeggkreen borte fra små bestemte områder og er spesielt nyttige som et forebyggende tiltak. For å fjerne det helt kan kjemiske behandlinger, som inkluderer spesialiserte insektmidler, være nødvendige for å fullstendig eliminere problemet. Dette er midler som kun profesjonelle skadedyrbekjempere har tilgang på.

Hvordan kan jeg permanent bli kvitt skjeggkre i hjemmet mitt?
For å permanent bli kvitt skjeggkre må en ta kontakt med en lokal skadeyrbekjemper. For å øke sjansen for en vellyket behnadling sørg for å redusere fuktighetsnivåene i hjemmet, tett sprekker og åpninger for at de ikke skal kunne komme fra nabo leiligheter osv.

bottom of page