top of page

Mus

Husmus finnes over hele landet. Mus som lever utendørs har 3-4 kull om sommeren, mens mus som lever innendørs hekker året rundt. Husmus er nysgjerrige og kan krype, svømme, hoppe og grave. Den er altetende, men foretrekker korn og er en ivrig hamstrer. Mus vil bare bevege seg noen få meter unna huset hvis mattilgangen er rikelig. Musa spiser fra mange forskjellige matsteder hver natt. Det klarer seg også uten vann.

Skade

Husmus spiser alt og kan skade elektriske ledninger, isolasjon, tre, betong, vannrør, klær, mat, fôr og mer. Musen kan forurense med urin og avføring i området den oppholder seg. Lukt av døde dyr, urin og avføring. Avføring kan inneholde smittestoffer som forårsaker diaré, og mus kan spre smitte fra urene til rene områder.

 

Forebygging og bekjempelse

  • Steng alle sprekker og hull større enn 6 mm. Bruk metallnetting, metallplater e.l. som dyrene ikke kan gnage gjennom. 

  • Fjern tilgang på mat og vann. Fjern søppel, busker og kratt rundt bygninger. 

  • Feller plasseres langs vegger, under paller og maskiner der dy rene går. 

  • Åtestasjoner med forgiftet åte kan brukes om det er mange dyr over et stort område. Vær obs på luktproblem fra døde dyr. 

  • Lydskremmere har ingen effekt. 

  • Fjern avføring med såpevann og en klut (ikke en kost/støvsuger). Bruk hansker og eventuelt maske.

Mer om forebygning av skadedyr kan du lese om HER.

Spørsmål og svar:

 

Hvordan vet man om man har mus?

Dersom en hører krafsling i veggene, gnage skader eller muselort inne vil dette være en indikasjon på at du har mus i boligen. En kan også legge ut åte for å se om noen komme og spiser av det.

 

Hvordan hindre å få mus hjemme?

De enkleste metodene for å unngå å få mus er å tette hele fasaden rundt huset, hold uteområdet ryddig og unngå å ha busker og trær tett inntil fasaden. Dette gjelder også for å unngå rotter.

 

Hvordan finne inngangen til mus?

Mus kommer seg inn gjennom de miste sprekker og hull, det er da mest sannsynlig rundt fasaden at de har kommet seg inn. Det er da viktig at en sjekker hele fasaden og tetter den for alle hull og sprekker. 

Hvordan fjerne mus?

Dersom du skulle hatt mus i bolig eller på hytta er det musefeller som er mest effektivt, en kan også benytte seg av gift, men dersom musa dør i veggen vil det komme en vond lukt og veggen må rives for å fjerne den døde musa.

Du kan også lese om hvordan mus oppfører seg om sommeren HER.

mus
bottom of page