top of page

Hvorfor bytte filter på ventilasjonsanlegg?

Det å bytte filter på ventilasjonsanlegget er en viktig del av vedlikeholdet for et sunt inneklima. Under bildet finner du nøkkelpunktene for hvorfor dette er essensielt.

1026326_Flexit-Uni-3_Pollenfilter_set_2.webp

Luftkvalitet:

Ventilasjonsfilteret renser luften som kommer inn i boligen, og fjerner partikler og forurensninger. Et fullt eller tett filter reduserer denne effektiviteten betydelig.

Filterets Levetid:

Et ventilasjonsfilter når vanligvis sitt metningspunkt etter omtrent seks måneder. Avhengig av utemiljøet, som nærhet til veier eller skog, kan dette punktet nås raskere.

Helse og Velvære:

Et ubyttet filter kan samle partikler som pollen, støv, eksos, insekter, og mer. Dette kan påvirke luftkvaliteten negativt og føre til helseproblemer.

Forebygging av Skader:

Gamle og tette filtre kan føre til muggsopp, dårlig luftsirkulasjon, og til og med skader på boligen.

Energiforbruk:

Et rent filter sikrer at ventilasjonsanlegget fungerer effektivt, noe som kan bidra til lavere strømforbruk.

Filtertyper og Standarder:

Det finnes ulike typer filter med forskjellige filtreringsgrader, klassifisert under ISO 16890 standarden. Det er viktig å velge et filter som passer ditt behov, spesielt for å filtrere ut de minste og potensielt skadelige partiklene.

Regelmessig Skifte:

Det anbefales å bytte både inn- og utluftfilter minst to ganger i året for å opprettholde et godt inneklima.
 

Ved å forstå viktigheten av å bytte ventilasjonsfilter regelmessig, kan du bidra til et sunnere hjem og mer effektiv bruk av ditt ventilasjonsanlegg.

Ofte stilte spørsmål

Hvorfor er det viktig å bytte ventilasjonsfilteret regelmessig?

Det er viktig å bytte ventilasjonsfilteret for å opprettholde god luftkvalitet i hjemmet. Et gammelt eller tett filter kan ikke effektivt fjerne forurensninger og partikler, noe som kan påvirke både helsen og inneklimaet negativt.

 

Hvor ofte bør jeg bytte filteret i mitt ventilasjonsanlegg?

Det anbefales å bytte ventilasjonsfilteret minst to ganger i året, typisk i mars/april før pollensesongen og i september/oktober etter pollensesongen. Dette sikrer at filteret fungerer optimalt gjennom året.

 

Hva skjer hvis jeg ikke bytter filteret regelmessig?

Hvis filteret ikke byttes regelmessig, kan det føre til flere problemer som dårlig luftkvalitet, økt forekomst av muggsopp, dårlig luftsirkulasjon, potensielle helseskader, skader på boligen, og økt strømforbruk på grunn av svekket funksjon av ventilasjonsanlegget.

Les mer om hvordan du kan spare strøm med ventilasjonanlegget ditt.

 

Er det forskjell på kvaliteten av forskjellige typer ventilasjonsfilter?

Ja, det er forskjeller i kvalitet og effektivitet mellom forskjellige typer ventilasjonsfilter. Høyere kvalitetsfilter, som de klassifisert under ISO 16890 standarden, kan fjerne mindre og mer skadelige partikler mer effektivt. Det er viktig å velge et filter som passer til ditt spesifikke behov og ditt hjemmemiljø.

 

Hvordan påvirker et ventilasjonsfilter energiforbruket til anlegget?

Et rent og effektivt filter lar ventilasjonsanlegget fungere mer effektivt, noe som kan bidra til lavere energiforbruk. Tette eller gamle filtre kan føre til at anlegget må arbeide hardere for å sirkulere luft, noe som øker energiforbruket.

bottom of page