top of page

Maur

I Norge finnes det over 60 forskjellige maur arter. Disse lager i all hovedsak tuer ute i naturen, i bakken eller under sten. I noen tilfeller etablerer de seg også inne i hus eller bolig.

Hva er den mest vanlige maur arten?

I husholdningen er det i hovedsak tre maur arter som etablerer seg, disse er jordmaur, skogsmaur og stokkmaur. Disse flytter inn på jakt etter varme eller mat.

Skade

Vanlige skader som påføres av maur kan være gnaging i tre og isolasjon da de bygger reir kan skade bygningskonstruksjonen. Det kan også ødelegge isolasjon og svekke treets bæreevne.

Forebygging og bekjempelse

  • Ved å hindre at treverk i og nært hus råtner (lettere å angripe) og tette hull rundt ledninger og rør til huset vil du forebygge og redusere sjansen for et maurangrep.

  • Dersom du har et angrep vil den ekleste metoden for å lokalisere reiret være å se etter treflis og isolasjon som mauren kaster ut under reirbygging. En kan også følge stien de lager eller høre etter "krafsling" i veggene. 

  • Har en lokalisert reiret kan de bekjempes ved å mekanisk fjerne reiret eller ved å spraye reiret med kjemiske stoff laget for å ta knekken på mauren.

  • Dersom en ikke finner eller har tilgang på reiret vil det bli brukt forgiftet åte som mauren tar med seg til reiret og tar knekken på dronningen.

Ofte stilte spørsmål og svar om Maur:

Hvordan bli kvitt maur?

Det finnes mange produkter som brukes for å fjerne maur. Salt og sitronsaft kan få maur til å trekke seg unna, men vil ikke bekjempe dem. Maurmiddel og insektsspray kan bidra til å bekjempe mauren, men i de fleste tilfeller vil det ikke ta knekken på dronningen og tuen vil dermed fortsatt være aktiv. Skulle dette være tilfelle vil det anbefales å booke befaring av en godkjent skadedyr bekjemper da han/hun kan komme med tips og prisoverslag på bekjempelse med spesial gift.

Hva tiltrekker mauren?

Mauren​ like søtsaker og blir tiltrukket av dette da det er en viktig næringskilde for dem. For å unngå å få maur er det dermed anbefalt å holde bolig og hus rent for søtsaker og sukker som maur kan få tilgang på.

Hvordan finne ut hvor mauren kommer fra?

Ettersom at maur er flokkdyr vil de i de fleste tilfeller bevege seg sammen, du vil da ofte kunne se hvor de kommer fra eller går til og kan da følge de til sitt oppholdssted. En kan også se om mauren beveger seg rundt grunnmuren og dermed finne inngangen de benytter seg av til bolig eller hus. De etterlater seg også i noen tilfeller duftspor frem til tuen.

 

Dersom du bor innenfor vårt service område, Rogaland, Vestland og omegn kan du kontakte oss for en gratis og uforpliktende befaring. Følg linken under: https://www.thylo.no/gratis-befaring

Hvordan kommer mauren seg inn i hus eller bolig?

Som oftest vil mauren komme seg inn ved å gå gjennom åpninger og sprekker i konstruksjonen, det er da anbefalt å lokalisere inngangen og få den tettet dersom en får et maurproblem. I noen enkelte tilfeller kommer de seg inn på jakt etter mat, men forsvinner da etter de forlater huset. 

Hva skjer om mauren flytter inn?

Dersom mauren skulle etablert seg innendørs er det anbefalt å bekjempe dem så fort som mulig slik at de ikke lager rede/ tue og påfører skade på konstruksjonen i huset eller boligen.

Hvor lenge lever mauren?

Maurens levetid avhenger av hvilken art det er, men i all hovedsak kan de leve i alt fra ett til seks år. Skogsmaur lever i opp til 6 år og dronningen kan leve i hele 20 år.

Dersom du skulle ha andre spørsmål rundt maur eller andre skadedyr er det bare til å ta kontakt så hjelper vi deg så fort vi kan.

maur
bottom of page