top of page

Rotter

Brunrotter finnes i store deler av landet, spesielt i byer og hager. Det finnes i bygninger, utendørs eller i kloakksystemer. Rotter er dyktige klatrere og er hovedsakelig nattaktive. Hekker hele året, men er vanligvis mest rikelig om våren og høsten (3-6 kull er vanlig). Rotter liker frø og korn, men er altetende.

Skade 

Rotter spiser en rekke matvarer og dyrefôr, og de kan ødelegge emballasje. Mat, gjenstander og miljø kan bli forurenset med urin og avføring. Rotter gnager på alt fra vegger, gulv, tak, isolasjon, inventar og klær til ledninger, kabler, vannrør og sluk. Dyredød inne i vegger og gulv kan forårsake alvorlige luktproblemer. Avføring kan inneholde smittestoffer som forårsaker diaré.

 

Forebygging og bekjempelse

  • Lukk alle sprekker og åpninger større enn 12 mm. Bruk metallnett, metallplate, etc. Noe som dyr ikke kan tygge på. 

  • Fjern tilgangen til mat og vann. 

  • Fjern søppel, rusk, busker og underskog rundt bygningen. 

  • Klappfeller (også kjent som rottefeller) med ulike lukter/mat plasseres langs vegger og under gjenstander der dyret går.

  • Giftstasjoner kan brukes hvis det er mange dyr i et stort område. Vær oppmerksom på lukten av døde dyr. 

  • Fjern avføring med såpevann og en klut (ikke en kost/støvsuger). Bruk hansker og eventuelt maske.

Se også artikkelen om forebygging av skadedyr HER:

Spørsmål og svar:

Hvordan vet man om man har rotter?

Dersom en hører krafsling i veggene, gnage skader eller rottelort inne vil dette være en indikasjon på at du har rotter eller mus i boligen. En kan også legge ut åte for å se om noen komme og spiser av det.

 

Hvordan hindre å få rotter hjemme?

De enkleste metodene for å unngå å få rotter er å tette hele fasaden rundt huset, hold uteområdet ryddig og unngå å ha busker og trær tett inntil fasaden.

 

 

Hvordan finne inngangen til rotter?

Det er da viktig at en sjekker hele fasaden og tetter den for alle hull og sprekker. Rotter kommer seg inn gjennom de miste sprekker og hull, det er da mest sannsynlig rundt fasaden at de har kommet seg inn. 

 

Hvordan fjerne rotter?

Dersom du skulle hatt rotter i bolig eller på hytta er det musefeller som er mest effektivt, en kan også benytte seg av gift, men dersom rotta dør i veggen vil det komme en vond lukt og veggen må rives for å fjerne den døde rotten.

 

Hvordan bli kvitt rotter ute?

For å kvitte seg med rotter ute vil en anbefale å tette fasadene i området førts, deretter plassere ut giftkasser. Da vil rottebestanden i området gå ned og de vil ikke gå inn i veggene og dø der. Slike giftkasser får du dersom du har en rotteavtale hos en skadedyr bekjemper.

 

Dersom du bor i Rogaland eller Sunnhordaland kan du bestille en gratis befaring på vår nettside og få et uforpliktende pristilbud på bekjempelse og fastavtale. 

Rotte i gress
bottom of page