top of page

Stikkveps

Det finnes 13 arter av stikkeveps i Norge. Humler og tyske veps finnes oftest i og rundt hus. Stikkveps finnes i hele Norge. De bruker gnagde tre fibre til å tygge med spytt (ser ut som papir) for å bygge bolene sine. Avhengig av art er bolet plassert på forskjellige måter, det kan henge fritt, for eksempel under tak eller i en busk, eller i et hulrom i bakken, på gulvet osv. Bolene kan være veldig store, og inneholde tusenvis av individer, alle produsert av en enkelt dronning. Disse bolene brukes kun én sommer, og kun de ny klekkede, befruktede dronningene overlever vinteren. 

veps på blad
Vi svarer på under 24 timer!

Skade

Vepsestikk er smertefullt, men de fleste tåler det. Noen få blir allergiske og kan dø av et enkelt stikk. Stikkende veps kan være irriterende når de spiser grillmat og annet kjøtt om våren og sommeren. Om høsten er de mest interessert i søtsaker, som kan skape trøbbel på uteplasser, ødelegge frukt og bakervarer i butikker og overmoden frukt i frukthager. De kan spre smitte fordi de også får mat fra søppelkasser, åtsel osv.

 

Forebygging og bekjempelse

  • Sikre med fluenett og unngå at de bygger bol innendørs. 

  • Bol kan fjernes mekanisk (husk verneutstyr). 

  • Bol kan bekjempes kjemisk. 

  • Feller kan brukes til å redusere vepsebestander i et område.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Spørsmål og svar:

 

Hvordan finner man bol til vepsen?

Ved å følge med hvor vepsen flyr til og fra kan du fort finne ut hvor bolet befinner seg.

 

Hvordan fjerner man vepsebol?

Det kan fjernes ved å spray ned bolet med gift for å så ta det bort mekanisk. Er det stort anbefales det å kontakte en skadedyr bekjemper.

 

Når er det best å fjerne et vepsebol?

På kvelden eller natten vil de oppholde seg i bolet og der vil dermed være den beste tiden for å fjerne vepsen. Vepsen er også mindre aggressive når det er mørkt og lavere temperatur.

Holder du til i Rogaland eller Sunnhordaland er det bare å kontakte oss for en gratis befaring med et uforpliktende pristilbud.

Veps i vepsebol
bottom of page